Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Colleges Architectuur van Indonesië

 

Van Borobudur en traditionele woningbouw tot de skyline van Jakarta

Wat hebben tempels en traditie te maken met woningbouw en wolkenkrabbers? In deze colleges verken je de architectuur van het tropische Indonesië. Laat je meevoeren naar Java, Sumatra en Borneo. En wat zien we van Indië terug in Nederland?

Van traditioneel tot torenhoog!

Indonesië is beïnvloed door Indiase, Arabische en Europese culturen. De architectuur weerspiegelt deze diversiteit aan invloeden. Daardoor vind je er unieke architectuur, anders dan op alle andere plekken op aarde.

Tijdens deze collegereeks hoor je over tempels, traditionele woningbouw en de kenmerkende ‘tropenstijl’. De Borobudur op Java is een hoogtepunt van Boeddhistische tempelbouw en zelfs UNESCO werelderfgoed. Hoe is de stijl van bouwen door hindoeïsme, islam en christendom beïnvloed? In Jakarta komt alles samen, heden en geschiedenis. Van historische koloniale gebouwen in Kota Tua tot de hypermoderne hoogbouw.

Uitwisseling van culturen

Nederlandse bouwmeesters uit de 20e eeuw, zoals Berlage, waren erg onder de indruk van de ambachten, tempels en volksarchitectuur van Indonesië. In de Amsterdamse School architectuur is de invloed van vormen en kleuren uit de voormalige kolonie bij uitstek zichtbaar. Tijdens deze reeks zie je dus ook voorbeelden dichterbij huis.

Docent Oene Dijk is zeer geïnteresseerd in wereldarchitectuur. Hij is dus de perfecte gids op deze ontdekkingstocht naar de bouwkunst van het schitterende Indonesië. Reis mee!

 

Vanaf woensdag 5 juni (5x), van 19.30 – 21.30 uur