Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Studiedag Islamitische Kunst

Maak kennis met de schoonheid en elegantie van de kunsten van de islam

In de islamitische kunst zouden geen afbeeldingen van mensen of dieren bestaan. Maar niets is minder waar! Tijdens de studiedag door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin sneuvelt dit vooroordeel en laat hij, aan de hand van talloze voorbeelden, u kennis maken met een basis van islamitische kunst.

Wat valt er te verwachten? Basiskennis over de islam en het leven van de profeet Mohamed komen zeker aan de orde. We bestuderen welke, vaak rijk versierde elementen, zoals een mihrab (nis) en een minbar (soort preekstoel) een moskee doorgaans heeft. We buigen ons over de kalligrafie van het Arabisch en verdiepen ons in de rijke versiering van de gevelvlakken van veel religieuze gebouwen.

In een dag komt de pracht voorbij van Koranscholen, paleizen en moskeeën van Al-Andalus en de Maghreb, de ranke minaretten en grootse ruimtes van Istanbul en de boekverluchting uit Centraal-Azië. Ook de termen ‘muqqarnas’en ‘darj wa ktaf’ zullen je na deze studiedag bekend in de oren klinken. Kortom, het wordt een verrijkende en verrassende dag!

donderdag 14 september 2023   10:30 – 16:15 uur