Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Colleges Art Nouveau & Art Deco

Colleges Art nouveau & Art deco

Restyling van de wereld

Als een sierlijke vlek verspreidt art nouveau zich rond 1900 over Europa. In elk land heeft ze een andere naam: Jugendstil, Wiener Stil, stile floreale, modern style of nieuwe kunst. Binnen deze stijl draait alles om vernieuwing én verbetering. Kunstenaars hebben schoon genoeg van al die zouteloze neostijlen. Als reactie verfraaien en verbeteren ze de leefomgeving. Ze vinden een eigen taal uit: floraal en sierlijk, óf juist sober en geometrisch.

Na de Eerste Wereldoorlog neemt art deco het straatbeeld over. Brutale ontwerpen, briljante kleuren, geometrie, technologie, versiering, swing en losbandigheid. Niet alleen gebouwen, ook treinen en schepen worden volgens swingende nieuwe vormideeën ontworpen en ingericht. Art deco kent geen oprichters of eenduidige visie, maar drukt wél een stempel op alle takken van kunst en design. Het is de eerste internationale twintigste-eeuwse totaalstijl.

In tien colleges maak je kennis met deze twee stijlen die zo bepalend zijn voor het eerste deel van de twintigste eeuw. Laat je meeslepen door schilders als Delauney, architecten als Gaudí en Berlage en laat je betoveren door de ontwerpen van Coco Chanel.

vanaf dinsdag 26 september 2023 10:30 – 12:30