Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Colleges Vrouwelijke Architecten

Colleges Vrouwelijke architecten

Architectuur van de twintigste eeuw

Vrouwen en gebouwen. In de wereld van de architectuur gaat het meestal over mannen. Onterecht. Want in dit mannenbolwerk zijn ook vrouwen te vinden die spraakmakende projecten hebben gerealiseerd.

Neem de Brits-Iraakse Zaha Hadid die het Havenhuis tekende in Antwerpen, maar ook een spectaculair stadion in Qatar ontwierp. Maar ook Lina Bo Bardi die verantwoordelijk is voor het gezichtsbepalende kunstmuseum van São Paulo en Francine Houben, die aan het hoofd staat van het internationaal gelauwerde architectenbureau Mecanoo.

In een reeks van tien colleges neemt docent kunst- en architectuurgeschiedenis Go Bruens je mee in de wereld van de vrouwelijke architectuur. Die start aan het begin van de twintigste eeuw, met vrouwen die tegen de stroom in hun beroep uit wisten te oefenen. Doordat de vrouwen zich voor de Tweede Wereldoorlog moesten ontworstelen aan de traditionele binnenhuisarchitectuur komt hier ook design en meubelontwerp aan bod. Verder is er aandacht voor de architectuurstijlen zoals de prairie stijl, art deco, de Amsterdamse schoolstijl en het modernisme. De reeks eindigt nu, in een wereld waarin de architectuur nog steeds wordt gedomineerd door mannen, maar waar vrouwen in opkomst zijn.

De volgende architecten komen aan bod:

Marion Mahony (1871-1961) | Margaret Kropholler (1891-1966) | Eileen Gray (1878-1976) | Charlotte Perriand (1903-1999) | Jane Drew (1911-1996) | Lina Bo Bardi (1914-1992) | Zaha Hadid (1950-2016) | Liesbeth van der Pol

vanaf maandag 25 september 2023,  13:30 – 15:30