Informatie en reserveringen
Tel. 010 - 413 98 47 | 06 ‐ 44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Lezing De Pietà in de kunst

   

Van Michelangelo tot hedendaagse pietà’s

 

Het pietà motief -Maria met het lichaam van Christus op schoot- is een van de populairste motieven in de kunstgeschiedenis. Van veertiende-eeuwse miniaturen en noord-gotische beeldhouwkunst tot populair thema in Italiaanse kunst in de vijftiende en zestiende eeuw.
In deze lezing schenkt kunsthistorica Marian van Caspel aandacht aan de beroemde werken van bijvoorbeeld Michelangelo, Bellini en Donatello, maar komen ook de moderne en hedendaagse pietà’s aan bod, zoals die van Käthe Kollwitz, Guido Geelen en Caspar Berger.

 

In de vijftiende en zestiende eeuw werd de pietà een populair thema onder opdrachtgevers en kunstenaars, ook in Italië. Daar maakt Giovanni Bellini (1430-1516) twee prachtige pietà’s die nu in de Brera in Milaan en de Accademia in Venetië bewaard worden. Op zeer jeugdige leeftijd schept Michelangelo zijn nu zo beroemde Pietà voor de Sint Pieterskerk in Rome. Aan het einde van zijn leven pakt hij het motief weer op in enkele modern aandoende, aangrijpende beelden.
Tijdens de lezing komen bovenstaande voorbeelden uitgebreid aan bod, maar zal er ook aandacht zijn voor dit reflectieve onderwerp in moderne en hedendaagse pietà’s.

 

Zaterdag 11 mei, 13.30 – 15.30 uur