Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Korte reeks Het mecenaat van De’ Medici


Macht, spanning en intrige in de renaissance

 

Wat weet jij van De’ Medici? De machtige Florentijnse familie die eeuwenlang domineerden als politieke, economische en artistieke macht in Florence, Rome en ver daarbuiten? Ben je geïnteresseerd in kunst en cultuur uit de renaissance? Dan mag je deze verdieping van 3 colleges, in het mecenaat van De’ Medici niet missen! Samen met Kunsthistorica Isolde Scholberg ontrafel je de opkomst en ondergang van deze fascinerende dynastie.

Beschermers van de kunsten

De familie De’ Medici staat bekend om hun ongeëvenaarde steun aan kunstenaars tijdens de renaissance. Hun steun heeft geleid tot de creatie van meesterwerken die nog steeds te bewonderen zijn. Veel van deze meesterwerken kun je bijvoorbeeld in de collectie van het Uffizi museum zien. Niet geheel verwonderlijk, want dit statige gebouw werd in 1560 gebouwd in opdracht van De’ Medici’s. In eerste instantie als kantoorpand, wat nog altijd doorklinkt in de naam van het huidige museum: uffizi betekent ‘kantoren’ in het Italiaans. Toch is er al sinds het pand werd opgeleverd kunst te zien; een klein deel van het gebouw werd namelijk al meteen bestemd als galerie voor de kunstcollectie van de rijke familie. Kortom: het Uffizi is een schoolvoorbeeld van de erfenis van De Medici’s als beschermers van de kunsten, en weerspiegelt hun invloed op de Westerse kunstgeschiedenis. Meer voorbeelden van prachtige palazzo’s en meesterwerken komen uiteraard aan bod tijdens de reeks.

Wie is wie?

Maak kennis met Cosimo de Oude, Lorenzo de Prachtlievende en andere markante, Italiaanse figuren. Denk aan de kunstenaars die ze steunden, zoals Michelangelo, Bronzino, Giambologna, Botticelli, maar ook wetenschappers en filosofen zoals Machiavelli en Galileo. Daarnaast komen de vrouwelijke familieleden van De’ Medici aan bod tijdens deze reeks, want het waren zeker niet alleen de mannen die de dienst uitmaakten binnen deze dynastie. Zo vroeg Cosimo I zijn partner Eleonora van Toledo regelmatig om politiek advies, en was zij zelfs regentes in zijn afwezigheid. Veel karakters om te leren kennen dus!

    vanaf zaterdag 2 maart 2024  10:30 – 12:30