Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

Colleges Filosofie

                                                          School of Athens   

Een andere kijk op de werkelijkheid

Wat hebben de grote filosofen ons nog te zeggen? Wat kunnen wij daarmee in ons persoonlijke en gemeenschappelijke leven? Laat u verbazen over hoe actueel en relevant hun theorieën zijn. Hegel onbegrijpelijk? Marx achterhaald? Leer ze kennen en denk mee over de belangrijkste levensvragen. In onze tiendelige collegereeks ontdekt u de wijsbegeerte van de klassieke oudheid tot nu. Onze docent introduceert de meest invloedrijke denkers en vraagstukken van de westerse filosofie.

Deze geschiedenis omspant méér dan 25 eeuwen, maar is nog steeds actueel: de denkbeelden die tijdens die 25 eeuwen zijn ontwikkeld, hebben het fundament gelegd voor de westerse beschaving en mede vorm gegeven aan het moderne mens- en wereldbeeld. Door de grote levensvragen en de uiteenlopende antwoorden die daarop door toonaangevende filosofen zijn gegeven te bestuderen, zult u inzicht verkrijgen in de belangrijkste ontwikkelingen en de diepere samenhang die de filosofiegeschiedenis kenmerken.

In deze Colleges filosofie komen de volgende onderwerpen aan bod: de Griekse presocratische filosofie (Thales, Herakleitos, Parmenides); Socrates en Plato; Aristoteles; de Hellenistische filosofie (Epicures en stoïcijnen; Neoplatonisme van Plotinus), de Middeleeuwse filosofie (Augustinus en Thomas van Aquino); het 17e-eeuwse rationalisme (Descartes en Spinoza) en empirisme (Locke en Hume); de Verlichting (Kant); Het Duitse idealisme (Fichte, Schelling en Hegel), De meesters van het wantrouwen (Marx en Nietzsche); de hedendaagse filosofie en het vrouwelijke denken.

Vanaf woensdag 3 maart, 20.00 – tot 22.00 uur.