Informatie en reserveringen
Tel. 06-44544228

E-mail: info@dewaalsekerkrotterdam.nl
Kerkelijke informatie: Eglise Wallonne Rotterdam

College 150 jaar de Bijenkorf


Glas-in-lood in het trappenhuis ontworpen door J.Linse en Jaap Gidding
 

Geschiedenis van een iconisch warenhuis

Dit jaar bestaat de Bijenkorf 150 jaar. In 1870 opende de winkel op de Nieuwendijk in Amsterdam als een zaak in ‘garen en band, sayet (breiwol) en hetgeen daartoe behoort’. De Bijenkorf groeide uit tot het eerste warenhuis in Nederland. Naast het ruime aanbod artikelen kon het publiek kennis maken met kunst en cultuur. Zo ontwierp Benno Premsela revolutionaire etalages, toonden de Cobra-kunstenaars hun vernieuwende schilderijen en werd de literatuur op de voet gevolgd. Stoffen, fournituren en later de confectiemode vormen de basis van het succesverhaal van de Bijenkorf.

Het 150-jarig jubileum wordt dit najaar door de Bijenkorf gevierd met een rondreizende tentoonstelling, getoond in de etalages van de verschillende vestigingen. De geschiedenis van het warenhuis wordt in beeld gebracht door een collectie modeontwerpen (toiles). U ziet hoe in de Bijenkorf de elegante Parijse mode en vernieuwingen als jeugdcultuur werden vertaald naar het Bijenkorf-publiek én hoe modeontwerpers als Max Heijmans, Fong Leng en Viktor & Rolf hun naam verbonden met het warenhuis.

In deze lezing vertelt kunsthistorica Inge Raadgever het verhaal van 150 jaar Bijenkorf en maakt u kennis met de geschiedenis van het iconische warenhuis.

Dinsdag 15 september 2020, 10.30 – 12.30 uur.